Van oktober 2015 tot december 2019 vertelde ik maandelijks live een verhaal voor publiek in het Kempisch uurtje. Dat Kempisch uurtje, met daarin die verhalen, zijn digitaal terug te vinden op de website van kempen tv.
HW


Kris van der Linden werd geraakt

 Oktober 2017

 

Het verhaal over Kris wordt verteld op Kempen tv. te beluisteren via www.kempentv.nl/kempisch uurtje datum 30 sept 2017

Iedereen wil iets van zijn leven maken: zowel voor zichzelf als de mensen om zich heen. Waar de een veel in de spiegel naar zichzelf kijkt, kijkt de ander wat verder om zich heen.

In 2013 had Eerselse Kris van der Linden (26) een periode tussen twee studies in. Ze besloot om te kijken wat ze voor anderen kon doen en kwam daarbij in Tanzania terecht. Ze had zich goed voorbereid, maar wist toen nog niet wat haar te wachten stond. Na een lokale zoektocht kwam ze terecht in weeshuis Tumaini nabij de stad Arusha in Noordoost Tanzania.

Het weeshuis vangt niet alleen kinderen op die zonder ouders zijn (bv doordat dier aan aids overleden), maar geeft hen ook een toekomst door scholing te organiseren. Het wordt gerund door Oddo, een lokale man, die samenwerkt met een Canadese vrouw, Cherie Szuchs, daar Mamadee genoemd.

Kris stak haar handen uit de mouwen door de Engelse taal met hen te oefenen. Maar ook door in de keuken mee te helpen, met hen te spelen en er gewoon voor de kinderen te zijn. ‘Het gaat er niet om onze Westerse gewoonten op hen over te brengen,’ zegt ze over wat haar trof. ‘Het mooie aan Tumaini is dat er gekeken wordt wat de kinderen daar nodig hebben, in hun eigen omgeving en cultuur. Daar wordt zoveel mogelijk op ingespeeld.’

Toen Kris weer terug keerde van haar vrijwilligerswerk, liet Tumaini haar niet los. Ze pakte haar studie weer op, maar begon daarnaast met haar moeder ook Loempia’s te maken. Die verkocht ze en van de opbrengst bleef ze het weeshuis ondersteunen. Omdat de ondersteuning verder groeide stak ook haar vader een handje toe en richtte samen met haar en enkele anderen, de stichting Tumaini-Nederland op. De stichting begon om fondsen te verwerven om het weeshuis daar te ondersteunen.

Zo werd er een sponsordiner en een oldtimerrit georganiseerd. De Kempen is inmiddels al overspoeld met zo’n 13000 loempia’s!

Maar het leven gaat verder. Nu, in 2017 heeft Kris haar studie afgerond en werkt ze als pedagoog om kinderen in Nederland te ondersteunen. Maar in haar hoofd is ook altijd nog een plekje voor ‘haar’ kinderen in Tanzania.

Daarom heeft ze samen met de andere kartrekkers binnen Tumaini weer iets nieuws bedacht: de Kilimanjaro-klim. Sportieve mannen en vrouwen (van jong tot iets ouder) worden uitgedaagd om de hoogste berg van Afrika mee te gaan beklimmen: Mount Kilimanjaro. De berg is op een haar na 6000 meter hoog en je kunt er lopend de top bereiken. Lopend betekent in dit geval wel met een stijgingspercentage tot 20%. De deelnemers die mee gaan, verklaren zich bereid om voor sponsoring van Tumaini 1000 euro in te brengen voor het weeshuis. Op dit moment bereid zich een groep voor om de expeditie in februari 2018 te ondernemen. Dit keer zal Kris er zelf ook bij zijn.

‘Ik ben nu al meerdere keren in het weeshuis geweest en vind het ook leuk om de ondersteuning een keer van deze kant te doen,’ zegt ze.

Naast de loempia’s en de kilimanjaro-klim, bemiddelt Kris op dit moment zelf ook in de plaatsing van vrijwilligers. Jongeren die zelf een tijd daar door willen brengen en die bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken, kunnen zich bij haar melden. Interesse voor de klimanjaro-klim of voor het vrijwilligerswerK? Je kunt haar contacten via info@tumaini-nederland.nl.

Kris van der Linden. Een voorbeeld van een jonge vrouw die bereid is om over grenzen heen te kijken. Iemand die daardoor in staat is om anderen te inspireren om in beweging te komen.

Intussen blijft ze samen met haar moeder ook gewoon de loempia’s draaien en organiseert ze binnenkort een sponsordiner. Hierbij komen Mamadee en Oddo speciaal naar Nederland. Om hierbij te zijn en hen te ontmoeten kun je je nog aanmelden via info@tumaini-nederland.nl.

Onderwijs en educatie zijn pijlers voor de kinderen van Tumaini

 

 

 

-      Sabbatical tussen 2 studies in

-      Zoeken naar een doel in het leven

-      2013 naar Tanzania

-      Geld van Loempia’s mee

-      Tumaini in USA River Tanazina

-      Chery Suchs (Mama Dee) en Oddo Ndonde

-      Opvang – huisvesting – onderwijs

-      Een eigen leven leiden op eigen continent

-      Stichting opgericht in NL

-      Geld bijeen brengen

-      Loempias bakken (13000)

-      Bemiddelen in vrijwilligers

-      Sponsordiner 22 en 23 november

-      Kilimanjaro klim 2018

-      Aanmelden via www.Tumaini-nederland.nl