Van oktober 2015 tot december 2019 vertelde ik maandelijks live een verhaal voor publiek in het Kempisch uurtje. Dat Kempisch uurtje, met daarin die verhalen, zijn digitaal terug te vinden op de website van kempen tv.
HW

Miet van Bommel werd vermoord in haar eigen bed


Februari 2016


In de nacht van dinsdag 11 op woensdag 12 februari 1992 werd Miet van Bommel om het leven gebracht in haar huis aan de Sniederslaan in Bladel. Iemand heeft de keel van de 84-jarige mevrouw van Bommel zo hard dichtgeknepen dat ze geen lucht meer kreeg en als gevolg daarvan is overleden. Miet is die nacht seksueel misbruikt.
Omschrijving
Het cold case-team van de politie Oost-Brabant doet onderzoek naar deze moord, die is gepleegd door een nog altijd onbekende indringer. In het onderzoek werd al snel duidelijk dat hij via de brandgang naar de voordeur moet zijn gelopen. Door een ruitje in te tikken weet hij binnen te komen. Vreemd genoeg blijkt er niets meegenomen uit het huis. Er is zelfs niet eens naar kostbaarheden gezocht.
Seksueel misbruikt
We gaan er niet vanuit dat de dader per se een seksuele voorkeur heeft voor een bejaard slachtoffer, maar dat het meer te maken had met het feit dat Miet een weerloze vrouw was, een makkelijke prooi. We houden er rekening mee dat de dader weinig of geen seksuele ervaring had. Waarschijnlijk had hij weinig zelfvertrouwen en durfde hij geen contact te maken met meisjes en vrouwen van zijn leeftijd.
Jonge mannen
Uit onderzoek naar vergelijkbare zaken blijkt dat het vaak jonge mannen zijn die dit soort misdrijven plegen. We denken dan ook dat de dader destijds tussen de 18 en 25 jaar oud was. Dat betekent dat hij nu tussen de 42 en 49 jaar oud zou zijn. Het is wel een schatting en het meest waarschijnlijk, maar we kunnen andere leeftijden ook niet uitsluiten.
Beloning
Er is destijds al een beloning van 15.000 gulden uitgeloofd voor de tip die leidt tot een oplossing van deze schokkende zaak. Die beloning is nu verhoogd naar 15.000 euro.

Vragen
Wie kan het cold case-team van de politie Oost-Brabant helpen in het onderzoek? We zoeken dus een destijds jonge man, die nu waarschijnlijk tussen de 42 en 49 is, die in 1992 een link had met Bladel, verlegen was en waarschijnlijk weinig of geen seksuele ervaring had. En misschien zelfs vrouwen of meisjes begluurde. We willen met iedereen spreken die een vermoeden heeft wie de dader kan zijn. En ook met mensen die in de loop der jaren misschien geruchten hebben opgevangen over deze moordzaak. Wie is de man die de 84 jaar oude Miet van Bommel seksueel misbruikte en om het leven bracht? Heeft u zelfs maar een flauw vermoeden, laat dan van u horen.