Bert van der Aalst spaart vooral varkens

februari 2022

Hij was ooit een varkensboer en verzamelen werd zijn hobby. Maar gaandeweg veranderde dit en werd hij verzamelaar en het varkenshouden meer een hobby. Bert van der Aalst uit Eersel verzamelde een groot deel van zijn leven alles wat met varkens te maken had. Hij begon er ooit mee om het publiek een inkijkje te geven in de kraamstallen. Door een glazen wand te plaatsen wilde hij iedereen deelgenoot maken van het proces om varkens te fokken en te houden, maar daar bleef het niet bij. Hij zocht en vond tal van attributen die varkens verbeeldden of die met varkens te maken hadden. Een kleine ruimte bij de boerderij waar dit stond werd groter en er kwamen meer ruimtes bij. Uiteindelijk verdwenen zelfs de varkens in levenden lijve en bleven alleen de attributen. Door het bezoek aan zijn verzameling toe te laten ontstond er zelfs een klein museum waar ook menig kinderfeestje werd gevierd. In de tv-uitzending op Kempen tv vertelt hij enthousiast over zijn hobby. Over alle pluche varkentjes en de stenen. De glazen exemplaren en de stoffen. Het begon met enkele tientallen, maar werden er uiteindelijk duizenden.
Maar nu ook bij hem de jaren beginnen te tellen wil hij afscheid nemen van zijn imposante verzameling. Hij gaat kleiner wonen en daar passen al die varkentjes niet bij. Daarom zoekt hij een opvolger en er hebben zich al enkele personen gemeld om (een deel van) zijn verzameling over te nemen.
Bert van der Aalst uit Eersel, een man van varkens, woonde en leefde lang tussen de varkens, maar binnenkort een man zonder varkens.
Het programma over Bert vd Aalst is terug te vinden op de site van Kempentv.nl onder de rubriek verzamelaars in de Kempen.
Ook een verzameling melden? Stuur dan een mail naar verzamelaarindekempen@gmail.com