Harrie Coppens verzamelde sportprijzen en wielershirts

november 2022

Harrie verzamelde in al zijn tochten ook tal van wielershirts die hij nu schenkt aan Ward Lathouwers uit Arendonk die er zijn eigen museum mee wil starten. Vragen of giften aan Ward: wardlat@telenet.be

Bij de meeste mensen die iets verzamelen vertel je dat in de tegenwoordige tijd, maar in het geval van Harrie Coppens uit Reusel (74) is dat anders. Hij verzamelde een groot deel van zijn leven sport-aandenkens die hij kreeg na het rijden van (ultra) toertochten op de fiets. Ook de wielershirts die hij op die manier verkreeg groeiden uit tot een indrukwekkende verzameling. Maar toen sloeg het noodlot toe en kreeg hij de ziekte ALS. Dit zorgt ervoor dat hij geen tocht meer kan fietsen, waardoor zijn verzameling niet meer verder toe zal nemen. Om zijn verzameling wielershirts ook voor de toekomst veilig te stellen schenkt hij deze nu weg aan Ward Lathouwers, een 12-jarige wielerliefhebber uit Arendonk.

Een huis in de wijk en een woonkamer zoals je dat kan verwachten. Maar aan de achterzijde van de woonkamer is aan beide zijden een grote vitrine te vinden waar de sport-aandenkens keurig gerangschikt staan. Rijdt je Parijs-Roubaix uit, een tocht van 260 km over de Franse Kasseien, dan krijg je daarvoor een echte kassei op een standaard. Maar ook de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Goldrace en meer van dat klassiekers hebben hun eigen aandenken. Maar dit is voor Harrie nog maar het kleinere spul want als we wat beter naar zijn collectie kijken zien we tot driemaal toe een serie van vijf schildjes: vier kleinere en een grotere. Het is telkens de serie van Parijs-Brest-Parijs, met 1200 kilometer de langste toerklassieker ter wereld. Voordat je hier van start mag gaan moet je aantoonbaar brevetritten over 200-400-600 km gereden hebben. De tocht vergt dermate veel voorbereiding dat hij slechts 1 x per 4 jaar wordt georganiseerd. Harrie reed de tocht driemaal achtereen (1991-1995-1999) en is maar wat trots dat hij het volbracht. Ook de wielershirts die hij van elke deelname overhield koesterde hij en maken nu deel uit van de collectie die hij Ward Lathouwers schenkt.
Als Harrie in de Kempen-tv uitzending van november 2022 vertelt over zijn avonturen op de fiets klinkt zijn stem steeds zachter. Dan gaat het ook over de vele buitenlandtochten die hij maakte. Van de Himalaya tot aan Canada en van Vietnam tot aan Georgië. Maar het vertellen gaat steeds moeilijker en hij voelt zijn krachten wegvloeien. Hij geniet nu nog elke dag van de herinneringen die hij overhield en meebracht van zijn fietsavonturen en wat hij daar nog met anderen in kan delen. Zolang als dat kan.