Grote kerstgroepen expo bij de Vondhoeve
Peer Tijssen heeft met kerstexpo weer een verzameling erbij


December 2023Vanaf 10 december is er een tentoonstelling kerstgroepen en afbeeldingen bij de Vondhoeve in Poppel. Twee Nederlanders brachten hier afgelopen weken maar liefst 350 (!) kerstgroepen bijeen voor een bijzondere expositie. Deze expo is tot en met 3 januari gratis te bezichtigen. Onderdeel van deze expositie is de bijzondere verzameling kerstgroepen die Martin van Gisbergen uit Lage Mierde in zijn leven bij elkaar bracht. Martin overleed eerder dit jaar en doneerde zijn gehele kerstarsenaal aan de Vondhoeve.
De sneeuw dwarrelt zachtjes naar beneden en de eerste vlokken blijven liggen. Een mooiere entourage voor hun kerstshow hadden Peer Tijssen en Peer Antonis zich niet kunnen wensen. De twee zwagers, met roots in Reusel en Hooge Mierde, gaan bij verzamelingen niet over één nacht ijs. Normaal gesproken bestaan hun verzamelingen uit een grote hal vol met oude brandweerwagens en brandweerattributen, een andere hal vol met antieke auto’s, sommigen meer dan honderd jaar oud. Maar ook historische bromfietsen, oude telefoons, een oude apotheek, priestergewaden, oud kinderspeelgoed enzovoort enzovoort. Maar als de kerst nadert wordt er extra ruimte vrijgemaakt om alles in de sfeer van kerstmis te brengen. Peer Tijssen (72) werkte zijn werkzame leven als chauffeur maar leeg is de vrije tijd die hij na zijn 67-ste kreeg nooit.

Peer Tijssen


“Nee,” lacht hij. “Met al die verzamelingen hoef ik mij nooit te vervelen. In de zomer staan al onze kerstattributen in containers opgeslagen, maar nu we ze weer voor de tentoonstelling gereed zetten komen er weer tal van pareltjes tevoorschijn. Ook weten we elk jaar weer nieuwe groepen op de kop te tikken, nu staat de teller op 350 groepen!
Als bezoekers de Vond 49 in Poppel betreden, kunnen ze tot 3 januari elke dag (van 10.00-18.00 uur) terecht in de kersthal van de Vondhoeve. In de eerste ruimte staan de groepen van Martin van Gisbergen bij elkaar. “Drie jaar terug begonnen wij met het bijeen brengen van kerstgroepen en Martin vond het meteen geweldig wat wij deden. Hij wilde er graag bij zijn, nu kan hij dat niet meer zelf maar door zijn inbreng blijven we wel aan hem denken.”
In de grote zaal staan diverse vitrines met het kleinere materiaal, maar meest in het oog springend zijn de grotere groepen. Beelden van hout, kunststof of gips. Gewoon beschildert of met katoen gekleed. Groot, klein, abstract van vorm of precies gelijkend.
De opbouw van de hele expo moet alleen al een bijzondere klus geweest zijn en de beide Peren (Tijssen en Antonis) zijn daarom blij dat ze hulp kregen van diverse vrijwilligers. Er zijn ook veel particulieren uit de Kempen die hun groepen definitief of tijdelijk aan hen gegeven hebben om bij de expo te plaatsen. Zo schonk Leo van Montfort uit Eersel een aantal mooie stenen beelden die in een koffer opgesteld staan en vulden Christ Dirkx en Wil de Laat uit Reusel meerdere vitrines. De groepen komen ook voor een deel uit het buitenland, zo is een mooie Italiaanse groep een van de publiekstrekkers. Het opvallende van deze groep: die wisten ze in Polen op de kop te tikken. Er staan verder beelden uit veel Aziatische landen van Vietnam tot de Filipijnen en van Palestina tot Thailand.
“Elke kerstgroep heeft hier zijn eigen verhaal,” legt Peer Tijssen uit. “Dat gaat van de wijze waarop mensen eraan gekomen zijn of de reis die een groep afgelegd heeft om hier te komen. Bezoekers kunnen zelf rondkijken, maar ze kunnen ook uitleg krijgen van ons.”
Met de kerst voor de deur is deze kerstshow uniek te noemen, de Vondhoeve is te vinden aan de Vond 49 in Poppel. De show is gratis te bezoeken, een vrijwillige bijdrage geven is ter plaatse mogelijk. Ook een hapje en een drankje is er mogelijk op deze locatie aan de rand van Poppel.