Mensen verzamelen soms de meest opmerkelijke dingen, daarom maak ik voor Kempen TV een tijd lang reportages van deze verzamelingen: De verzamelaars uit De Kempen. Elk verhaal is ook terug te zien op de website kempentv.nl onder het hoofdstuk Verzamelaars.

 
Mart van Gompel verzamelt gereedschap
‘Ik zocht een hobby, nu is het mijn levenswerk’
 
Augustus 2018
 
 
Vanaf zijn vijftiende werkte hij in de bouw, om op mijn zestigste te stoppen. Hij had geen hobby en besloot dat te gaan doen waar zijn passie lag: terug naar het handgereedschap. Nu is hij elke dag met zijn verzameling gereedschap bezig en heeft er zelfs zijn eigen museum van.
Mart van Gompel (73) is het prototype van de oude ambachtsman die van zijn beroep een hobby maakte. In zijn huiskamer in hartje Reusel, kijkt hij naar een oude jukebox. ,,Speeltje van mijn vrouw,” haast hij zich te zeggen. Als even later ‘Rode rozen’ klinkt, draait hij dat dan ook voor haar. Ze is even niet thuis, maar samen brengen ze al meer dan vijftig jaar met elkaar door.
Het mooie is dat alle drie mijn zonen mij helpen met mijn hobby,” legt hij uit. Nico plaatst de stands op markten waar ik demonstraties geef, Geert maakte doet de website (www.antiekgereedschap-mart.nl) en Ron zoekt de herkomst van de instrumenten uit.”
Rondkijkend in zijn huiskamer valt het oog op enkele pronkstukken, zoals een koperen theodoliet, een instrument om de hoogte te bepalen. ,,Ze werden gebruikt in de bouw, maar ook in het leger om de boog van het geschut te bepalen,” legt hij uit.
Behalve in zijn huiskamer is zijn gereedschap ook te vinden in zijn tuinhuis, maar de meest kostbare zaken bevinden zich bij een van zijn zonen. Ook ligt het een en ander in diverse etalages in het Reuselse winkelcentrum.
,,Er kwamen steeds meer winkels leeg te staan en de middenstand was op zoek om die toch een leuke uitstaling te geven. Nu heb ik diverse etalages ingericht en ik krijg er veel reacties op,” legt hij uit.
Reacties krijgt Mart ook op zijn website of van mensen die hem aanspreken. Want behalve verzamelaar is Mart ook gewoon een mensenmens.
,,Ooit werd ik als uitvoerder in de bouw bij mijn baas ontboden. Ik ging te sociaal met mijn mensen om, dat haalde het tempo uit het werk vond mijn baas. Maar dat sociale praatje dat is net waar ik voor sta. Ik ben meteen opgestapt en bij een andere baas gaan werken.”
Nu is het gereedschap zijn lust en zijn leven. Het speuren naar de pareltjes die hij nog niet heeft, uitzoeken waar het vandaan komt en erover vertellen. Zoals een Theodoliet uit 1895, die in Duitsland twee oorlogen overleefde.
Eén ding is zeker: Mart hoeft nooit meer op zoek naar een hobby!