Peer van Herk verzamelt oude telefoons

Februari 2022


Met je mobiele telefoon altijd binnen handbereik kunnen we ons nauwelijks voorstellen dat dit ooit anders was. Pas aan het einde van de negentiende eeuw werd de telefoon uitgevonden en in een eeuw tijd groeide dit communicatiemiddel uit tot het snoerloze tijdperk met voor iedereen een mobieltje.
Maar er was toch echt een periode dat het gesprek enkel via een kabeltje liep en dat er zelfs nog handmatig doorverbonden werd. Voor Bladelnaar Peer van Herk kent dit tijdperk nog maar weinig geheimen. Hij kent uit zijn jeugd nog het zwarte toestel met draaischijf dat thuis aan de muur hing. Maar in zijn verzameling ging hij verder en hij tikte exemplaren op de kop die nog ouder waren, nu ruim honderd jaar oud! Het zijn deze oudjes die de meeste aandacht trekken binnen zijn verzameling. Een oud toestel waarbij het spraak- en luisterdeel nog geheel gescheiden is, gemaakt van hout en mede daardoor een hoog nostalgie-gehalte.
Door de jaren heen vond hij toestellen op markten en op beurzen, soms kreeg hij ze ook gratis als iemand een exemplaar teveel had. Het resultaat beslaat nu de ruimte van twee slaapkamers in zijn huis. Maar behalve telefoons kom je er ook nog aanverwante artikelen tegen. Hoe zou er stroom door een draad gaan als de ophanging van die draad niet voorzien was van isolatoren? Natuurlijk heeft hij die ook verzameld. Maar op een van de schappen heeft hij ook nog de officiële luidsprekersinstallatie die jarenlang bij de Reuselse voetbalclub Reuselsport in gebruik was.
Peer heeft geen ambities meer om zijn verzameling echt uit te breiden, maar als er af en toe een juweeltje aangeboden wordt zal hij zeker niet nee zeggen.
De tv-opname van Peer van Herk in de rubriek Verzamelaars in de Kempen wordt in het weekend van 5 en 6 maart uitgezonden op Kempen-tv. Daarna is het programma digitaal te zien via youtube en kempentv.nl.