Mensen verzamelen soms de meest opmerkelijke dingen, daarom maak ik voor Kempen TV een tijd lang reportages van deze verzamelingen: De verzamelaars uit De Kempen. Elk verhaal is ook terug te zien op de website kempentv.nl onder het hoofdstuk Verzamelaars.

Sjaak Nouwens spaart oude handgereedschap
 
Mei 2019
 

Hij is 68 jaar en elke dag is hij bezig of denkt hij aan zijn verzameling handgereedschap. Voor Sjaak Nouwens uit Vessem is er geen leven denkbaar zonder die gereedschappen, waar hij jarenlang zelf mee werkte.
In zijn mancave achter zijn boerderijwoning aan de Donk in Vessem, kun je hem vaak vinden. Er staat een biljart, een keukentje en een goede radio: want ook muziek betekent veel voor hem. Maar het meest opvallend is toch wel zijn grote verzameling oud (houten) handgereedschap.
Al op 15-jarige leeftijd begon hij met werken in de bouw, in een periode dat nog vrijwel alles met de hand gemaakt of verwerkt moest worden. Het maken van pen en gaat, het zagen van een lat of het schaven van een deur: voor elke klus was er het bijpassende gereedschap.
Zo’n twintig jaar terug begon Sjaak het te sparen en op oude markten keek hij bij voorkeur wat er onder tafel nog in de kratten stond: hij merkte dat daarin lag wat  hij zocht!
Sjaak vindt het jammer dat het allemaal verloren zou gaan. Het meeste materiaal dat hij op de kop tikte knapt hij zelf nog op. En als zijn vrouw naar hem op zoek is? Dan gaat ze gewoon even in zijn mancave kijken. Waar dan de muziek gezellig op staat en waar hij vast en zeker weer een schaaf vast heeft om die af te stellen of op te knappen.


Het gesprek met verzamelaar Sjaak Nouwens is op Kempen-tv uitgezonden in mei 2019 en is op de website van Kempen-tv terug te zien.