Mensen verzamelen soms de meest opmerkelijke dingen, daarom maak ik voor Kempen TV een tijd lang reportages van deze verzamelingen: De verzamelaars uit De Kempen. Elk verhaal is ook terug te zien op de website kempentv.nl onder het hoofdstuk Verzamelaars.

Walter Wouters verzamelt alles van Lourdes
 
April 2019
 

Lang geleden reisde Walter Wouters naar de zuid-Franse stad Lourdes, waar hij een ingeving kreeg: een grot bouwen voor zijn overleden moeder. Zij was daar in 1978, nog niet wetende dat ze al een jaar daarna zou overlijden.  Nu, jaren later, is de grot er, in de tuin achter zijn woning: maar het werd nog véél meer!
In de zuid Franse stad raakte de hele entourage hem. Hij ging er opnieuw naar toe en weer opnieuw. Telkens maar weer. En telkens tikte hij bijzondere voorwerpen op de kop die hij meenam naar huis. Maar al die mooie spullen bijeen in je huiskamer? Hij besloot ze samen te brengen op de zolder van zijn garage. Daar heeft hij nu zijn eigen Lourdes museum, maar dat is nog lang niet alles. In een hoek van zijn tuin bouwde hij een eigen Lourdesgrot. Als hij daar op een stille zomerdag zit, zweven zijn gedachten zo weg naar Frankrijk, waar hij talloze keren het verhaal over Bernadette Soubirous aanhoorde.
Walter spaart nu alles wat met Lourdes te maken heeft. Mooie kettinkjes of Maria beeldjes waar (gewijd) water in kan. Borden, rozenkransen, lepeltjes, hangertjes, boeken en relikwieën. Ook mooie kaarsen of serviesgoed wat doet denken aan Lourdes. Wie het zelf niet gezien heeft, kan zich geen voorstelling vormen wat er mogelijk is over dit onderwerp.

De bijzondere verzameling van Walter is en blijft privé, het is niet openbaar toegankelijk. Maar voor familie en goede bekenden maakt hij graag een uitzondering en licht hij af en toe een tipje van de sluier op. Dat deed hij ook voor de uitzending van Kempen-tv, in april 2019.

 
Walter vertelde over zijn Lourdes-verzameling in een special op Kempen-tv in de rubriek De Verzamelaar. De uitzendingen zin terug te zoeken via Kempen-tv.nl of via Youtube