Mensen verzamelen soms de meest opmerkelijke dingen, daarom maak ik voor Kempen TV een tijd lang reportages van deze verzamelingen: De verzamelaars uit De Kempen. Elk verhaal is ook terug te zien op de website kempentv.nl onder het hoofdstuk Verzamelaars.

Wim van Hoof verzamelt tractorfolders
 
Juni 2019

Hij was acht jaar en zag bij de boerenbond in Hoogeloon een folder van een John Deere tractor. Hij nam hem mee naar huis en een hobby was geboren. De hele serie van John Deere die daarna volgde, de Fendt en wat al niet meer. Er is in de laatste 45 geen tractorfolder uitgekomen of Bladelnaar Wim van Hoof heeft hem in bezit.
In de tuin achter zijn huis bouwde hij er zelfs speciaal een schuurtje voor, waar hij ze mooi kan bewaren. Ook waar ze veilig zijn, met de juiste klimaat omstandigheden om het papier blijvend goed te houden.

“Als ik zo’n folder onder ogen krijg, heb ik in één oogopslag de waarde gezien,” verzekerd Wim me als ik hem spreek.
Hij vertelt over zijn leven dat op zijn 21-ste letterlijk knakte toen hij op een kuil bij een boer onder de loader terecht kwam. Hij knokte zich terug in het leven en naar een baan. Hij overwon de moeilijkste therapieën en behandelingen en één ding hield hem altijd overeind: de tractorfolders.
In tientallen mappen heeft hij ze gerangschikt. Noem een model en een type en hij kan het blindelings pakken.
Ja, hij staat er ook wel eens mee op een markt, maar het liefst laat hij de folders waar ze zijn: in zijn eigen schuurtje. Daar kan er niets aan komen en kunnen ze niet verloren gaan.
De uren die hij al die jaren in deze opmerkelijke verzameling heeft gestoken? Wim kan het niet zeggen, maar het zijn er ontelbaar. En als het aan hem ligt gaat hij er ook nog heel lang mee door.
Het is in ieder geval een hobby, die door weinig anderen beoefend wordt. Daarom wil hij er graag een keer over vertellen.
In de maand juni (2019) vertelde hij erover op Kempen-tv in de rubriek De verzamelaar.
Via you tube is dat interview terug te vinden op Kempen-tv: https://youtu.be/bKtcCORtdPk
HW