Het noodlot ging Inge van Raak niet voorbij

April 2022

Inge (met hoofdbedekking) tussen alle vrienden en vriendinnen die bijsprongen om post Hooge Mierde toch door te kunnen laten gaan

Sinds vorig jaar de diagnose borstkanker werd gesteld zit Inge van Raak (45) uit Hooge Mierde niet zonder bloemen, medelevende kaartjes en appjes. Iedereen leeft met haar mee. ,,Hoe bizar”, legt ze ,,dat juist op dit moment mij dit treft, net nu wij ons inzetten voor het KWF Vrijthof-Vrijthof  bike-challenge dat dit weekend gaat plaatsvinden.”
Inge doelt op de laatste stop, zaterdag bij haar op de boerderij als de fietsers en hardlopers van Maastricht afkomen. ,,In mijn boerderijwinkel kwam ik in contact met Willem van Abeelen van de organisatie. De eerste keer in 2019 was de stop aan het eind van de straat bij oom en tante. Voor de tweede editie vindt men deze plek geschikter. Meer ruimte. In goed overleg is besloten om de stop hier te houden.” Inge en haar man Johnny kregen er zin in en ideeën borrelden op.
En toen sloeg dus het noodlot toe. ,,Ik ontdekte een knobbeltje in mijn borst en zat gelijk in de molen. Heel raar om het tegen de mensen te moeten zeggen. Met Kerst had ik de eerste chemo. Ik heb er nog een aantal te gaan, daarna een operatie en bestraling. Ik vind het erg voor mijn (schoon) ouders dat hun dochter kanker heeft. Ons gezin draait wel door. De kinderen hebben hun verzet.”
Om de Vrijthof-Vrijthof happening op zaterdag toch door te laten gaan springt een grote groep vrienden en vriendinnen bij. Zij staan altijd klaar voor haar om te chauffeuren, koken en extra steun te bieden. Zo ook met de voorbereidingen voor de laatste stop voor de finish op De Vrijhof in Hilvarenbeek. Er wordt zelfs een extra tandje bijgezet. Wat begon met een tafel met bananen is gegroeid naar een heel evenement. ,,Het gaat echt heel gezellig worden”, weet ze zeker.
Een tribune wordt gebouwd, een cabaretachtige muziekgroep treedt op en eten en drinken is er in overvloed, alles voor het goed doel om het onderzoek naar kanker te steunen. Ruim duizend mountainbikers en een dertigtal hardlopers passeren zaterdag de Luther 23 in Hooge Mierde.  
Borstonderzoek moet vanaf dertig jaar en niet vanaf vijftig, vindt ze. ,,Want als je ziet hoeveel jonge vrouwen borstkanker krijgen. Ik was altijd een bezige bij en een vliegende kiep en nu heb ik geen andere keuze dan rustig aan te doen. Al mijn energie gaat op aan het doorstaan van het proces.”
De strijd is zwaar voor Inge. Ook voor de Vrijthof-Vrijthof deelnemers zal de tocht zwaar zijn. Na 155 kilometer is voor hen het leed geleden en de strijd gestreden. Voor Inge is het leed en de strijd niet in kilometers uit te drukken.
(Tekst: Nellie Hamers ism HW.)