De strijd voor twee
Tweede editie Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge in voorbereiding.

September 2020

Chantal Heuvelmans was een van de 500 deelnemers die de eerste editie van de Vrijthoftocht voltooiden

Na een ongelofelijke eerste editie van de 150 kilometer lange ATB tocht van Vrijthof Maastricht naar Vrijthof Hilvarenbeek kon het niet uitblijven: ook de tweede editie van de Vrijthoftocht gaat er komen! De datum voor de tweede editie is 17 april 2021.
De toeschouwers die in april 2019 op het Beekse Vrijthof getuige waren van de finish van de monstertocht op de mountainbike, hadden superlatieven te kort om hun gevoel te beschrijven. Ook voor vrijwel elke deelnemer stond vast dat de strijd om de finish te halen niet alleen gevoerd wordt. Doordat de tocht een bijdrage levert aan de strijd tegen kanker, heeft iedereen zijn eigen voorbeeld waar hij of zij zich voor inspant. Ook bij de tweede editie zal die strijd tot in elk detail voelbaar zijn. Om dat gevoel nog beter te verwoorden komt er nu een eigen Vrijthoflied: Ik strijd voor twee. Janneke de Beer uit Biest Houtakker schreef samen met Erik en Anne Timmermans van Erik en Anne Entertainment het lied en ze gaat het hoogstpersoonlijk zelf uitvoeren op de dag van de tocht.
Voor Willem van Abeelen, voorzitter van Stichting Jandrea die de tocht organiseert, stond het vast dat hij Janneke wilde benaderen voor het Vrijthoflied, nadat hij haar zag bij een optreden.
“Janneke is als geen ander in staat om gevoel in een lied te leggen,” zegt hij. “Ik was vorig jaar aanwezig bij de Ride for the Roses en zag daar hoe een toepasselijk lied de deelnemers kan raken. Het was voor ons reden om Janneke te vragen om dat voor ons te produceren.”
Janneke zag meteen de uitdaging, niet in de laatste plaats omdat ze zich al eerder inzette voor goede-doelen-acties, zoals voor de stichting ALS. “Ik doe dit voor iedereen die een strijd voert. Ik heb het geluk dat ik de mogelijkheden heb om een lied te maken en daarna ook live te zingen, anderen zijn weer goed in fietsen, dat is bij mij dan net wat minder.”
Er wordt op dit moment al gewerkt aan de voorbereiding van de tweede editie van de tocht, zo lopen de er al vergunningaanvragen bij de gemeenten waar de route passeert en wordt er al nagedacht over de inrichting van de finishstraat op het Vrijthof wat weer spectaculair zal zijn. Henk Baars gaat voorafgaand aan de tocht weer mountainbike clinics verzorgen.
Het concept van de tweede Vrijthoftocht zal in beginsel gelijk zijn aan de eerste editie, maar er zijn dit keer ook een aantal interessante vernieuwingen. Het aantal te rijden kilometers is nagenoeg gelik (dit keer 155 ipv 150), maar de eerste post is in Opitter dat enkele kilometers voor Bree ligt. (waar vorig jaar de eerste post was). Het middelste deel tot Luijksgestel wordt daardoor iets langer en daar is de route gewijzigd: dit keer ook de nodige hoogtemeters in dit tweede stuk!
De posten in Luijksgestel en Hooge Mierde zijn gelijk aan de vorige keer, maar wat zeker anders is, is het aantal deelnemers dat verdubbeld van 500 naar 1000. De startprocedure is daardoor ook iets gewijzigd, maar die informatie komt later nog beschikbaar. De inschrijfdatum is weer opnieuw gesteld op 5 november.
Iedereen die graag mee wil doen aan deze MTB-tocht moet zich vooraf inschrijven (de eerste editie 2019 was al in dertig minuten volgeboekt). Om iedereen gelijke kansen op deelname te geven gaat de inschrijving voor iedereen gelijktijdig open: donderdag 5 november om 20.00 uur.
Verdere informatie wordt gepubliceerd op de website www.vrijthofvrijthof.nl, waar iedereen zich ook in kan schrijven om een nieuwsbrief te ontvangen. Op de website komt ook informatie wat er gebeurd als de tocht vanwege Corona op de beoogde datum geen doorgang kan vinden.