Fietsen, wandelen en hardlopen bij de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge
Joes Vermeer gaat 104 km rennen op één dag

April 2022“Om je grenzen te kennen moet je ze eerst opzoeken.”
Esbekenaar Joes Vermeer (63) heeft in zij leven al veel grenzen verkend. Ooit liep hij in Zwitserland met de Gondo Marathon 78 kilometer non-stop door de bergen. Maar ook liep hij met de ultragroep van Achil al vijftien keer de route Maastricht-Hilvarenbeek, toen steeds in twee dagen. Maar met de naderende Vrijthof-Vrijthof editie 2022 wil hij de lat nog hoger leggen en gaat in zijn eentje het avontuur aan om 104 kilometer in één dag te lopen.
“Ja, waar begon dit idee ergens?,” Als Joes vertelt over het naderende avontuur kijkt hij helder de wereld in. Zijn kijkers glanzen in het afgetrainde gezicht. “Ik heb in mijn leven al veel ondernomen, zoals tientallen marathons, maar ook tweemaal de hele triatlon van Almere in estafettevorm waarbij ik de afsluitende marathon liep. Mijn schoonbroer Ton en mijn vrouw Marion waren de anderen uit dat trio.”
Als we Joes spreken voor zijn naderende ultra avontuur is het bescheidenheid wat hem siert. De leerkracht van groep acht aan basisschool De Doelakkers wil niet graag in de publiciteit boven de massa uitsteken en hij is ervan overtuigd dat elke deelnemer zijn of haar eigen geweldige verhaal heeft.
“Nadat ik begon te denken om de afstand Maastricht-Hilvarenbeek in één dag af te leggen, heb ik naar medestanders gezocht maar ik vond ze niet. Natuurlijk kan ik met mijn maten bij de zondag-ochtend-groep (ZOG) van Achil zoveel trainen als ik wil, maar nu plakte ik na een groepstraining er zelf nog een individueel uurtje aan vast.”
Joes traint nu al enkele maanden over grotere afstanden, met elk weekend zo’n 60 kilometer: op zaterdag 25 kilometer en op de zondag nog tien erbij, 35 kilometer.
“Ook logistiek moeten we natuurlijk het een en ander regelen omdat ik in mijn eentje van start ga,” kijkt hij vooruit.
In de Vrijthof-Vrijthof challenge starten 130 wandelaars over dezelfde afstand al op vrijdagochtend voor hun 2-daagse. Maar als op zaterdag in Maastricht de fietsers en estafette-hardlopers starten, is Joes al enkele uren onderweg naar Hilvarenbeek. Geflankeerd door zijn vrouw Marion en begeleider Leo van de Wassenberg gaat hij weg voor een gemiddeld tempo van 10 km/uur. In hun bagage hebben de begeleiders tassen vol met krentenbollen, bananen, stroopwafels, sinaasappels gelletjes en sportdrank.
“Als alles volgens plan verloopt hoop ik rond 16.00 uur op het Vrijthof in Hilvarenbeek te finishen,” kijkt hij vooruit.
Vrijthof-Vrijthof
Wat nog niet vel mensen weten is dat de Vrijthof-Vrijthof Bike-Challenge mede gebaseerd is op de ervaringen van de Achil lopers zoals Joes. Jaren terug namen zijn dit traject al op in de training van hun ultra-runs. Het was een periode dat mannen als Henk Mangnus, Kees van den Broek en Jack van de Sande het ultralopen populair maakten. Joes is de enige die er alle vijftien keren bij was, daardoor kent hij de route als geen ander.
“Aanvankelijk hadden we een route via Achel, maar daarna ging het via Leopoldsburg,” legt hij uit.
Ook dit keer voert de route via Leopoldsburg, de plaats waar de wandelaars hun overnachting hebben in de tweedaagse.
Als die wandelaars op zaterdag 23 april aan hun laatste stukje bezig zijn kunnen ze af en toe wel achteromkijken want het zou zo maar kunnen dat ze door een hardloper gepasseerd worden.
“De snelheid is absoluut niet mijn doel,” legt hij uit. “Ik zal vooral goed moeten doseren om de finish te halen want ik weet dat in het begin elke seconde te snel me later minuten kan kosten.”
Vooruitkijken naar het finishmoment wil hij nog niet, maar als hij weer terugdenkt aan de eerste editie in 2019 (toen liep hij de afstand hardlopend in twee dagen) dan voelt hij nog het kippenvel op zijn armen.
Wie Joes nog wil steunen op zijn tocht kan dat doen met een sponsoring  (www.vrijthofvrijthof.nl/deelnemers) of door hem aan te moedigen langs de route. Joes, maar ook de wandelaars, komen zaterdag na de middag vanuit Bladel Hulsel binnen. Daarna lopen ze via de Dunsedijk richting Esbeek en Hilvarenbeek.
Aan de finish is natuurlijk iedereen welkom om het succes te delen en de verhalen van Joes en de andere deelnemers te horen. “Ik hoop alleen dat ik dan nog puf heb om mijn verhaal te vertellen,” zegt Joes.