Veel bier voor het goede doel
Vraag naar Le-Soigneur verbaast Mark en Willem van Abeelen

Februari 2021


Het blijft Willem van Abeelen verbazen.
Op 15 februari komt de zevende batch van 1000 liter van het bier Le Soigneur uit het vat bij brouwerij De Roos in Hilvarenbeek. Het extra blond speciaal biertje, dat ontwikkeld werd als beloning na de meet voor de deelnemers aan de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge wordt nu buiten die tocht verspreid omdat die een jaar is uitgesteld vanwege de Corona regels. Maar hoe hard brouwer Marc Vriens ook werkt, het lukt nog steeds niet om een voorraad aan te leggen.
,,Nee, deze stormloop hadden we zeker niet verwacht,” zegt Willem van Abeelen, de bedenker van Le Soigneur. ,,Toen we het besluit moesten nemen om de volgende editie van de tocht naar 2022 te verplaatsen, was ik even bang dat we met de bestelde 2000 liter bier bleven zitten. Maar inmiddels loopt het storm met aanvragen van de verkooppunten, waaronder speciaalzaken en supermarkten. We ontvangen aanvragen uit heel Nederland en het wordt ook veel gebruikt in relatiegeschenken.”
,,Het pakt wel perfect uit dat we gekozen hebben voor een fris, niet al te zwaar bier van hoge kwaliteit,” blikt Mark van Abeelen terug. ,,Het recept is bedacht door een professionele brouwer in onze eigen kennissenkring, dat betaalt zich nu uit. Mede door het brouwproces van Marc Vriens komt er een heerlijk bier uit het vat.”
,,Al bij de eerste batch waren de verwachtingen hoog, maar het was wel even zoeken naar de juiste ingrediënten zoals de gist,” legt brouwer Vriens uit. ,,Er is nu gekozen voor vrijwel uitsluitend lokale producten, zoals de hop die hier in Hilvarenbeek wordt geoogst. Enkel de cascade komt van buitenaf,”
In de Beekse brouwerij, die er al bier brouwt vanaf 1877, is Le Soigneur op dit moment het meest gebrouwen bier. In een groot glimmend vat zit 1000 liter te wachten om er 3000 flesjes mee te vullen en in stapels kratten met de typisch oranje dop, staat eenzelfde hoeveelheid verder te rijpen.
,,Het is achteraf ook een gouden greep geweest om het bier zowel qua naam als uitstraling te gaan voor het nostalgische, ook dat was een zoektocht,” legt Willem uit. ,,Een soigneur is een bekend begrip in de wielerwereld, we hebben er zelfs een speciale lijn nostalgische wieler- en vrijetijdskleding voor ontwikkeld. Het blonde bier (5,5%) is nu de perfecte beloning na de meet, niet alleen in onze Bike Cchallenge, maar ook na elke andere inspanning. En natuurlijk helpt het wel dat een man zoals Leo Alkemade belangeloos bijdraagt aan de promotie.”
Samen met diverse ondersteunende bedrijven en vrijwilligers staan de broers van Abeelen ervoor om de gehele opbrengst van het bier en de merchandise dezelfde bestemming te geven als de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge. Mark daarover: ,,We willen de 150 km lange mountainbiketocht van Maastricht naar Hilvarenbeek elke twee jaar organiseren, de opbrengst gaat linea recta naar het kankeronderzoek bij het KWF. Deelnemers aan de volgende editie kunnen zich op 5 november weer inschrijven.”
Gelukkig voor de fijnproevers: door de nieuwe batch kan Le Soigneur binnenkort overal weer geproefd worden.
www.le-soigneur.nl