Iconische foto Rob Derks
‘Toen brak ik helemaal’

Oktober 2020
Deze week maakte de organisatie van de Hilvarenbeekse Vrijthof Bike Challenge (De vrijthoftocht) bekend dat de tweede editie niet in 2021 maar een jaar later in 2022 plaats gaat vinden. In de mountainbiketocht, waarbij vorig jaar op één dag meer dan twee ton voor het KWF bijeen werd gefietst, was Rob Derks uit Hilvarenbeek een van de deelnemers. Na 150 slopende kilometers off the road tussen Maastricht en Hilvarenbeek, brak hij helemaal op het Vrijthof in Hilvarenbeek. Op het moment dat hij door Aldwin van Gils aan de finish werd begroet, drukte een fotograaf op de knop, nu gaat zijn foto door heel Brabant.
Jos Horrevorts (net als Derks 62) rijdt dagelijks met zijn truck door Europa. Achterop die truck staat levensgroot de foto van Derks bij de finish, waarbij die tot tranen geroerd is. Tot nu toe met een verwijzing naar de tweede editie die op 17 april 2021 gepland was, maar afgelopen week zette voorzitter Willem van Abeelen van de organiserende stichting Jandrea een streep door deze editie, waardoor die nu voor 23 april ’22 op de agenda staat.
,,Ik had een zware dag bij de tocht vorig jaar,” blikt Derks terug. ,,We waren met een groepje van zeven maten bijeen en ik deed een groot deel van het kopwerk. Het was een geweldige dag en de sfeer proefde je vanaf het Vrijthof in Maastricht, via de heuveltjes bij Opitter tot het laatste stuk door De Utrecht. Maar op drie kilometer van de meet, met de Beekse toren al in zicht, liep ik helemaal leeg. Ik kreeg kramp en de laatste kilometer moesten ze me zelfs vooruit duwen. Ik wilde per sé zelf finishen en op het moment dat ik het groene Vrijthof bereikte voelde ik waar ik het voor gedaan had. Bij elke finish gingen er enkele duizenden handen gingen op elkaar, ook bij die van mij en mijn maten. Maar toen zag ik daar Aldwin van Gils en ik realiseerde me ineens waarvoor ik dit gedaan had. Zijn vrouw Brigitte knokte jaren tegen kanker en toen ik hem in de ogen keek brak het helemaal bij mij. Die laatste tien meter naar het podium zijn me altijd bijgebleven en met die foto wordt ik daar telkens weer aan herinnerd. Maar bij een volgende editie ben ik er zeker weer bij. Ik heb begrepen dat er een dubbel aantal deelnemers mogelijk is, daarom begin ik op tijd met de training voor die tweede editie.”