Van Vrijthof naar Vrijthof in één of twee dagen
Tweede editie Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge daagt sporters uit.

April 2022
Vrijdag en zaterdag staat Hilvarenbeek in het teken van de tweede editie van de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge. De monstertocht van Maastricht naar Hilvarenbeek was al bij de eerste editie in 2019 een succes, dit keer lijken alle records gebroken te gaan worden. Zo is het deelnemersaantal meer dan verdubbeld en nemen er nu naast de mountainbikers en wandelaars ook hardlopers deel. Ook de kidsrace is met 109 deelnemers groter dan ooit. Zaterdag iets na 12.00 uur worden al de eersten aan de finish op het Vrijthof van Hilvarenbeek verwacht.
Een sportieve actie opzetten om iets voor onderzoek via het KWF te kunnen betekenen. Mark en Willem van Abeelen zullen zich nog wel eens achter de oren krabben als ze aan dit uitgangspunt denken. Dat het evenement in korte tijd zover uit kon groeien hadden zij niet kunnen bedenken.
Na het initiatief van de broers, die eerst hun beider vader en daarna ook de vrouw van Mark aan kanker verloren, wilden zij zich inzetten om dat leed voor anderen te besparen. Door de goede resultaten die met onderzoek worden bereikt, zijn de overlevingskansen van kankerpatiënten al aanzienlijk gestegen. Maar het is een proces dat niet mag stoppen, wat voor hen telkens de reden is om door te gaan.
De broers wisten eerst een aantal sportieve vrienden uit de fietsclub van Willem, de Baars Bikers, warm te krijgen om hun schouders mee onder het evenement te zetten. Het koste ook niet veel moeite om bij de eerste editie 500 liefhebbers te vinden om op de fiets de 150 kilometer af te leggen. Een klein groepje wandelaars completeerde in 2019 de rij.
Dit jaar was een verdubbeling van het aantal fietsers het doel en dat werd moeiteloos behaald: de inschrijving zat opnieuw in een half uur tijd vol.
Er meldden zich ook 125 wandelaars die de tocht in twee dagen afleggen en een groep estafettelopers uit de Mierden die de afstand in één dag gaan lopen. Dat laatste doet ook Esbekenaar Joes Vermeer, maar hij is wel de enige die de complete afstand solo in één dag aflegt.
Toen daarna de oproep voor de kidschallenge volgde werd ook daar het beoogde aantal deelnemers (100) snel behaald. De jongeren rijden in drie groepen: de 50 kilometer start om 12.00 u op het Vrijthof van Hilvarenbeek en is geheel op GPS. De tweede groep, de 25 kilometer, start om 13.00 u en is al geheel uitgepijld. De laatste kids starten om 13.30 uur voor hun 15 kilometer.
Via gladiola
De jongeren mogen ieder een begeleider meenemen en voor iedereen ligt er na afloop een mooie medaille klaar.
De deelnemers komen op weg naar de finish door de Wouwerstraat en dit belooft daardoor zaterdag de Beekse via Gladiola te worden. Aangekomen bij het Vrijthof wordt er nog een klein rondje gemaakt en via de kiosk komt iedereen uiteindelijk bij het podium uit waar de finishlijn ligt. De parcoursbouwers Jack Harbers en Aldwin van Gils hebben voor die finish ook dit keer weer een spectaculair laatste stukje gebouwd!!
Dat het een pittige tocht wordt is op voorhand al duidelijk. Allereerst alleen al door het aantal kilometers dat afgelegd wordt en parcours-captain Henk Baars is ook nu weer tot het uiterste gegaan voor een mooi parcours dat dit keer wel iets pittiger is dan bij de eerste editie. Voor de mountainbikers (die allen op GPS rijden) is de route ook iets langer dan in 2019. Voor de wandelaars geldt opnieuw dat ze twee dagen lang meer dan 50 kilometer moeten lopen en voor de estafettelopers dat ze hun wissels soepel moeten laten verlopen om voor 21.00 uur binnen te zijn.
En voor Joes Vermeer? Hij heeft een eigen begeleidingsteam bij zich om de route goed aan te geven en om in de ochtend de route ook nog te verlichten: hij vertrekt om zaterdag al om 5.00 uur als eerste in Maastricht. Of hij onderweg nog wandelaars inhaalt die al een dag eerder gestart zijn, is nog de vraag. Hij heeft zich verder geen specifieke doelen gesteld: de finish halen is als doel ruim voldoende.
Voor degenen die hun favorieten live willen volgen: er is een app te downloaden (zie info op de site vrijthofvrijthof.nl). Door het startnummer van jouw favoriet in te voeren (zie deelnemerslijst op de website) is digitaal te volgen waar hij of zij zich bevindt.
De pauzeplaatsen bij Luijksgestel (scouting st Andries) en Hooge Mierde (De Luther 23) zijn ook te bezoeken, de wandelaars kunnen onderweg aangemoedigd worden bij cafe Het Drieske in Hulsel. Graag wel de aanwijzingen voor het parkeren volgen.
Supporters op het Beekse Vrijthof zijn uiteraard ook van harte welkom om alle deelnemers op hun laatste meters aan te moedigen en na de finish is er nog een kleine afterparty om alle ervaringen van die dag met elkaar te delen. Onder de finishende deelnemers zal ook zanger/acteur Leo Alkemade zijn die onlangs een hit had met ‘kom maar bij je vader in het wiel’. De organisatie hoopt dat hij na 150 zware kilometers en na zijn finish nog de puf heeft om op het podium zijn lied te zingen. 
En of ook het bijdrage-record aan het KWF gebroken wordt? Willem van Abeelen hoopt dat zaterdag rond 22.00 uur bekend te kunnen maken als alle deelnemers veilig over de finish zijn.