Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge wordt jaar doorgeschoven

Oktober 2020
Na het overweldigende succes van 2019, waarbij met een mountainbiketocht in één dag meer dan twee ton voor het KWF op werd gehaald, kon het niet uitblijven dat er een vervolg komt van de Vrijthoftocht. Maar de beoogde tweede editie van 17 april 2021 gaat toch een jaar doorgeschoven worden. Voorzitter Willem van Abeelen nam afgelopen zaterdag na een videoconferentie met zijn bestuur het definitieve besluit. 23 april 2022 wordt nu de nieuwe datum.
Het concept om met de mountainbike in één ruk van het Vrijthof in Maastricht naar het Vrijthof in Hilvarenbeek te rijden bleek vorig jaar, in 2019, meteen een doorslaand succes. Op een vroege ochtend in april stoven ruim 500 ATB’ers op weg om off the road vanuit Maastricht Hilvarenbeek te bereiken (150 kilometer). Een dag eerder waren al groepen wandelaars en hardlopers van start gegaan, om tegelijk met de wielrijders in Hilvarenbeek te finishen, terwijl iets later ook nog oldtimers de rit rijden, maar dan niet of the road. De deelnemers kregen het bepaald niet cadeau, maar uiteindelijk reed iedereen de tocht uit. Met persoonlijke sponsoracties en een uitgekiend concept om zowel individueel als per groep bij te dragen, werd het KWF de grote winnaar van de tocht. In overleg met dat KWF werd de bijdrage al ruim ingezet voor nieuw onderzoek om kanker de wereld uit te krijgen.
Maar kanker is niet de enige ziekte waar we op dit moment mee te maken hebben want er is ook nog zoiets als Covid-19.
Willem over de afwegingen om de tocht uit te stellen: “Normaal gesproken waren we nu de inschrijving voor gaan bereiden, die zou op 5 november plaats vinden met het dubbele aantal deelnemers. Maar er zijn op dit moment te veel onzekerheden. Het ziet er naar uit dat we zo’n evenement pas weer veilig kunnen organiseren als er op grote schaal gevaccineerd is. Omdat het vaccin pas in het eerste kwartaal van komend jaar verwacht wordt, is de kans dat in april iedereen beschermd is een utopie. We moesten nu de potentiële deelnemers, maar ook vrijwilligers en sponsoren, duidelijkheid geven.”
De nieuwe datum voor de tocht ligt nu wel opnieuw vast: 23 april 2022. De inschrijving gaat dan opnieuw op Willem zijn verjaardag plaats vinden: 5 november 2021.
Willem daarover: “Het concept blijft voor ons staan, alleen merken we dat het geheel nog meer exposure lijkt te krijgen. We hebben onlangs een interessante hoofdsponsor binnengehaald en er lag ook al een verzoek van een hardloopgroep om ‘s morgens samen met de fietsers van start te gaan om de tocht in één ruk als estafette te lopen. Met Janneke de Beer uit Biest Houtakker hadden we iemand gevonden die een nieuw eigen lied gemaakt heeft als ondersteuning voor alle deelnemers, zij kan nu een jaar langer oefenen om het live bij de start te zingen. Daarnaast hebben we met Le Soigneur ook een eigen biertje uitgebracht, waar de deelnemers zich na de finish aan kunnen laven. Dat biertje is er al en zal nu gewoon op de markt komen, de opbrengst is uiteraard voor hetzelfde doel: het KWF.”