De terugroepregeling
September 2020

In de zorg worden de roosters door de roosteraar in het team en soms centraal binnen de organisatie gemaakt. De te werken uren worden onder de beschikbare medewerkers verdeeld, maar soms komt het voor dat men het niet rond krijgt. In dat geval wordt er een oproep gedaan op de mensen uit het team wie de dienst over kan nemen, soms is er een flexkracht en soms een zzp’er die de dienst wil draaien. Maar wat op het moment dat er niemand beschikbaar is om de dienst te draaien? Als de zorg echt om handen vraagt, maar de handen zijn er niet? In zo’n geval komt de kwestie bij de manager die ergens achter een bruin eikenhouten bureau zit, die gaat in zo’n geval een dienstopdracht uitvaardigen, waardoor één persoon uit het team zijn vrije dag of weekend op moet offeren voor deze dienst. Weg sportwedstrijd waar je maanden voor getraind hebt, of weg uitslaapochtend met je kinderen. Weg familiebezoek bij oma of weg het bezoek aan de communicant in de familie. Het mag duidelijk zijn dat deze regeling niet populair is en zeker ook geen schoonheidsprijs verdiend. De vrijheid om vrij te zijn is een groot goed!
Op een vrijdag in september was ik bij een zorgorganisatie aan het werk, toen ik vernam dat er op zondag problemen waren in de bezetting. Nog in de ochtend zou de manager willekeurig een teamlid bellen met de dienstopdracht om zondag te komen werken.
Mijn hart brak toen ik het hoorde. Al deze harde werkers in de zorg, waarbij om het weekend werken al de norm is. Nu zou er iemand op zijn vrije dag terug moeten komen, waardoor je dus drie weekenden achtereen werkt.
Ikzelf had op zondagochtend een fietstraining gepland met een van de twee fietsgroepen (de keuze voor welke moest ik nog maken). Maar ik besloot om mijn plannen meteen om te gooien en na een tussen-appje naar huis, meldde ik me aan voor deze dienst. De collega die normaal gesproken zijn telefoon opgenomen had, kan met een goed gevoel die zondagochtend in bed blijven. Later kwam er dan nog wel ene belletje overheen of ik dan misschien ook de zaterdag? Vooruit, die kan er ook nog wel bij.
Als ik dit schrijf is het maandagochtend. Ik heb net een weekend achter de rug, waarbij ik op zaterdag mijn hardloop/bootcamptraining gemist heb en op zondag het fietsen. Ik heb zaterdagmiddag nog wel ff 7 km hardgelopen, waarvan een deel met de kleinkinderen op de fiets erbij: ook leuk.
Het werken in het weekend verliep vlot en is al afgesloten, maar het goede gevoel hierover gaat nog wat langer door.
Op weg naar de volgende klus maar weer, al heb na de twee nog geplande diensten deze wk ff een pauze ingelast. Fff zelf er tussenuit, stoppen met werken en weer een beetje terug in de zorg moet wel binnen proporties blijven….