Helden in de zorg

januari 2021


Gelukkig zijn er in deze donkere tijden met lockdown en avondklok, ook kleine lichtpuntjes. Zo besteed SBS 6 op dit moment aandacht aan werkers in de zorg met opnames van zorgmedewerkers in de frontlinie. Mensen die met gevaar voor eigen leven (het risico om daarmee zelf corona op te lopen is groot) voor dag en dauw paraat staan. Een van de locaties waar gefilmd werd is De Bolle Akker in Vessem.
‘Mensen zorg bieden in een omgeving waarbij ze contact met de natuur en de buitenruimte behouden. Een plek waar bovendien meer zorgdisciplines bij elkaar komen.’
Het was in 2001 de uitkomst van een congres in De Kempen over de toekomst van de zorg: wat moeten we nog realiseren om in de zorg aan te blijven sluiten op de behoefte.
Negen jaar later, in 2010 opende woonzorgboerderij De Bolle Akker in Vessem de deuren. In vijf woonboerderijen konden 21 dementerende ouderen en 13 mensen met een beperking hun leven gaan leiden. De zorg werd uitgevoerd door mensen van twee zorgorganisaties, die daarvoor samenwerken.
Vanaf 2005 kreeg ik de kans om dit bijzondere project mee vorm te geven en ik kon er veel creativiteit in kwijt. Het voelde altijd erg bijzonder, en het lukte ook om er iets moois van te maken. De lach op de gezichten van de bewoners kwam weer terug.
Nadat ik er enkele jaren later afscheid nam voor weer nieuwe uitdagingen ging D’n Bolle Akker even uit beeld, maar door corona kwam het dit jaar weer terug op mijn netvlies.
Inmiddels toe aan weer een volgende stap in mijn leven, lever ik een bijdrage op de werkvloer door gaten in de roosters mee op te vullen. Ik zag dat er ook op D’n Bolle Akker bij de dementerenden behoefte was aan extra handen. Om nu niet aan de managementkant, maar op de werkvloer bij te dragen, leek mij het ultieme.
Gisteren heb ik weer een zorgdienst gedraaid in een van de boerderijen. Ik had daarbij de zorg over zeven bewoners en het voelde goed. Ik schoof s morgens het gordijn open op een bewonerskamer en zag Knuistje het paarde voor het raam staan. Samen met de bewoner keek ik in de wei waar ook de alpaca’s en de schapen lopen: dit is de ultieme plek om te wonen als je nog maar kort hebt.
Op deze plek (maar ook op alle andere plekken waar deze zorg door mensen verzorgd wordt) mogen ze van SBS komen filmen.
Vergeet niet te kijken (of terug te kijken): zondag 24 januari 16.25 uur.