Waardering voor de zorg, maar hoe ver en hoe lang?
Oktober 2020


Het Eindhovens dagblad besteedde op zaterdag 31 oktober een volledige voorpagina aan bovenstaande foto. Het is een mooie geste, maar het blijft onduidelijk of het een vaststelling of een oproep is.
De waardering voor de zorgmedewerkers heeft dit jaar een nieuwe dimensie gekregen en kwam meer onder het vergrootglas te liggen. Ineens werden de gezichten achter die witte kostuums zichtbaar en werden ze de hemel in geprezen. Misschien werkt dit altijd wel zo als iets schaars wordt: een product wordt dan duurder en er wordt meer over gepraat en geschreven.
De verzorgenden zelf wilden die extra waardering dan ook wel een keer verzilverd zien in een structurele loonsverhoging. Heel Nederland leek zich daar wel in te kunnen vinden, maar in Den Haag zit niet heel Nederland aan tafel, maar wel 150 kamerleden, die wij overigens wel zelf gekozen hebben. Aangevoerd door slangenmens Rutte. Op het moment dat het deze zomer over die meer waardering ging, liet het kabinet keer op keer weten dat dit er nu niet in zat, uiteindelijk kwam een eenmalige zorgbonus uit de hoge hoed. Maar dan ook maar voor een deel van de medewerkers.
Als ik het even op mijn eigen situatie poneer: ik heb dit jaar bijgesprongen vanuit extra handen in de zorg, om op meerdere plaatsen de zorg aan het bed te verlichten (tot nu toe meegewerkt in vier verpleeghuizen.) maar de zorgbonus van 1000 euro zit er voor mij niet in. Ik heb geen vast contract bij één werkgever en de (tijdelijke) werkgevers hebben laten weten het teveel werk te vinden om voor zzp’ers de bonus aan te vragen.
De stemming over een structurele bonus in de vorm van loonsverhoging voor zorgmedewerkers was helemaal een lachertje. Bij een stemming viel dat uit in het voordeel van de zorgmedewerkers. Iedereen blij. Tot Rutte doodleuk aankondigde dit niet uit te gaan voeren.
Bij een ander onderwerp, vier miljard euro steun aan grote bedrijven (investeringsvoordeel) knipperde hij nauwelijks met zijn ogen. Dat is geld voor bedrijven waarvan de directeuren al miljoenen verdienen en van bedrijven die doorgaans in Nederland nauwelijks belasting betalen. De topsalarissen in die bedrijven stegen de afgelopen jaren al exorbitant en je hoeft geen wiskunde gestudeerd te hebben om te voorzien dat daar de komende jaren nog een schepje bovenop wordt gedaan.
Door dit alles blijkt maar eens tot hoever de waardering echt reikt. Als de grootste piek wegzakt voorzie ik dat de waardering weer terug zakt naar wat het ooit was: erg weinig.
Soms hoop je gewoon dat zo’n minister zelf ook maar eens op de IC belandt, ook al gun je dat eigenlijk niemand.
Misschien moeten we in de zorg maar eens een complete werkonderbreking van één dag invoeren, eens kijken wat er dan gebeurd. Misschien kan dan die 4 miljard toch naar de zorg, maar dan voor iedereen….