Zorgen om onze ouderen (9) 
Dré en Lies Timmermans: ‘Met langer thuiswonen moet je op tijd beginnen’

Appril 2024



Enkele jaren terug besloot het kabinet tot versobering van de ouderenzorg met sluiting van bejaardenhuizen tot gevolg. Nu we enkele jaren verder zijn merken we daar de effecten van, zowel de positieve als de negatieve. In een serie verhalen gaan we de komende weken inzoomen op de gevolgen, ook op de stand van zaken.
Vorige week keken we binnen bij een kleine woonvoorziening voor ouderen, deze week gaan we op bezoek bij ouderen die het zo lang als maar mogelijk is zelf op willen lossen in de eigen thuissituatie. Mensen zoals Lies en Dré Timmermans (79 en 84) uit Esbeek en An Jacobs uit Hulsel.
"Kijk daar is ons buitenzitje en hier moet ik het zevenblad nog tussen de plantjes uit wieden." Als Lies Timmermans in haar tuintje aan de rand van Esbeek staat, heeft ze een wijds uitzicht. In de tuin zijn tal van mooie hoekjes gecreëerd. De vissen zwemmen in de vijver en in de groentekas staat de sla er al mooi op. De rabarber kan als eerste voorjaarsgroente gegeten worden en in een hoekje achter in de tuin zoemen de honingbijen uit de bijenkasten.
"Wij hebben het geluk dat we allebei nog goed ter been zijn," stelt Lies vast. "We houden van de natuur om ons heen en we houden van onze zelfstandigheid." "En van elkaar, “haast Dré aan te vullen.
Dré komt uit een sterke familie, van de oorspronkelijke elf kinderen uit het nest Timmermans in Hulsel, zijn er nog zeven in leven, allen boven de tachtig jaar. "Ik probeer zo lang als het kan alles zelf te blijven doen," legt hij uit. "Maar nu moet ik extra gekeurd worden voor mijn rijbewijs. Het heeft met mijn ogen te maken, maar ik heb wel vertrouwen in de afloop." Dré weet dat zolang het autorijden niet meer door hem kan, er altijd nog zijn Lies is. "We doen veel dingen samen, zoals het werk in de tuin," legt zij uit. In een grote kist staan dahliaknollen gereed om geplant te worden en ze heeft dit voorjaar nog zelf het deel voor de groentetuin omgespit.
"Toen wij vele jaren terug onze woning bouwden, hebben we er al rekening mee gehouden dat we ooit oud zouden zijn," legt Dré uit. "Met een slaapkamer en badkamer op de begane grond zijn we ouderen-proef. Daarnaast is de woning ook op en top voorzien van isolatie en twaalf jaar terug hadden we als een van de eersten uit het dorp al zonnepanelen."
De thuiszorg rijdt hun deur nog voorbij en het potje koken ze iedere dag nog zelf. "We kunnen weliswaar boodschappen laten bezorgen, daar maken we af en toe ook gebruik van," legt Lies haar werkwijze uit. "Maar we zijn ook nog steeds goed in staat om zelf naar de winkel te rijden, waardoor we daarin ook de regie houden."
De Timmermansen weten dat als ze er zelf niet uitkomen ze in Esbeek de ondersteuning van een zorg coördinator in kunnen roepen. Ze zijn verbaasd als ze horen dat zo’n persoon er niet in elk dorp is, en ze hopen dat ze er voorlopig geen gebruik van hoeven te maken.
Enkele dorpjes verder, in Hulsel, leeft An Jacobs haar eigen leven. Ze verloor afgelopen jaar haar man, nadat ze een leven lang alles samen gedaan hadden. "We hadden het goed samen, maar de aftakeling van Harrie was een langzaam proces,” blikt ze terug. “Hij was ook enkele jaren ouder dan ik, samen hadden we het goed, maar een afscheid was onvermijdelijk en dat kwam er ook."
Eenmaal alleen in haar eigen woning werd het er voor An bepaald niet makkelijker op. Ze weet  haar twee zonen nog redelijk dichtbij, maar als zij aan het werk zijn is ze toch vaak alleen. "Ik ben al een keer in huis gevallen en dan besef je hoe kwetsbaar je bent," legt ze uit. Het is om die reden dat ze nu een rollator in huis heeft, ook al  is ze nog in staat om goed zelf te lopen. "Het geeft net een iets veiliger gevoel en als je bijna valt kun je je nog net ergens aan vasthouden," legt ze uit.
Na een rondje in de regio langs een aantal nog thuiswonende ouderen kunnen we stellen dat het goed met hen gaat, zolang er geen directe fysieke ongemakken zijn. Zodra er (thuis)zorg nodig is geef je een stuk regie uit handen en wordt je afhankelijk van wat je krijgt, zowel qua indicatie als concrete zorg. Een van de belangrijke thema’s daarin is: is de woning ouderenproef. Moeten er nog gevaarlijke trappen beklommen worden en zijn er nog drempels in huis? Een woningaanpassing is niet iets wat je in een namiddag realiseert, bovendien kost het ook het nodige. Ook moet er wel de fysieke ruimte voor zijn. In de beschreven situatie hadden de ouderen hier zich al goed op voorbereid. Ook An Jacobs heeft alle voorzieningen op de begane grond!
De verhalen Zorgen om onze ouderen zijn na publicatie na te lezen op verhalenuitdekempen.nl.  Vragen en reacties kunnen gestuurd worden naar hilverbode@gmail.com