Winter in Bonaire, je kunt het slechter treffen

december 2021Het is winter en de temperatuur zakt naar koud en guur. Als je in Nederland blijft is dat on-ontkoombaar: maar als je in het vliegtuig stapt ligt de wereld binnen handbereik. Zo kon het gebeuren dat wij op een koude decemberdag de vlucht namen naar Bonaire. Het is een van de drie benedenwindse eilanden (de B uit de A-B-C eilanden) en het Nederlands is er naast het Papiemento nog steeds de voertaal.
We kwamen terecht in het Plaza resort (vd Valk) in Kralendijk. Behalve hoofdstad is Kralendijk nagenoeg de enige stad op het eiland (met Rinkon is er ook nog een oud dorpje).
Het land is 39 km lang en heeft 22.000 inwoners.
Twee weken verblijf op Bonaire in de wintermaand is bepaald geen straf. Je treft er veel NL en enkele Amerikanen en als er een cruiseschip aanmeert ook vaak nog Duitsers.
Het allermooiste, tevens de grootste toeristische trekker is de zee. Het water is er helderblauw en je zwemt er meteen tussen tal van vissen. Al op de eerste dag spotte ik bij het snorkelen een schildpad waar ik een hele poos achteraan kon zwemmen.
Later in de eerste week maakten we enkele tripjes om het eiland te leren kennen. Zo reden we in een golfkarretje langs de zoutwinning en ontdekten daar de oude slavenhuisjes. In het noorden zagen we de ruige kust in het Washington Natuurpark en op het eiland Klein-Bonaire maakten we de mooiste snorkelstops. We zwommen in zoetwatermeertjes onderin een grot en gingen per kano door de lokale mangrove. Gebruind en uitgerust konden we na 16 dagen het eiland weer vaarwel zeggen. Terug naar ons koude kikkerlandje en de temperatuurval was ook inderdaad 30 graden. Maar goed, deze ervaring nemen ze ons niet meer af.

Flamingo s komen op Bonaire veel in het wild voor


Met de snorkel op een schildpad achtervolgen