Deel 10
22 juni
Vandaag rijden we Noorwegen weer uit en betreden we Zweedse bodem. We zijn 22 dagen in Noorwegen geweest en het land heeft ons echt wel verrast. We kwamen vriendelijke Noren tegen en veel blije camperaars. Men heeft het in dat land goed voor elkaar met uitstekende voorzieningen voor de vakantiegangers. Er zijn hier ontelbare watervallen, de een nog mooier dan de ander en het ruige landschap maakt blijvend indruk op ons. Achteraf hadden we nog wel wat Noordelijker dan Alesund kunnen rijden, daar hadden we voldoende tijd voor. Maar van de andere kant was het een bewuste keuze om niet al te veel kilometers af te leggen. Meestal in de ochtend 1 tot 2 uurtjes rijden en daarna een activiteit of rustig aan doen Tot nu toe hadden we geluk met het weer en ook in het verkeer en op de weg zat er tot nu toe niets tegen.
In Zweden rijden we tot Trandstand waar we via de NKC-app een lieflijk camperplekje vinden. Aan een brede rivier (het lijkt op een meertje) ligt een plekje waar enkele campers kunnen staan. Er is een overkapping met een brede tafel met twee lange banken om te zitten. Er ligt een gastenboek en een doos vol kaarsjes. Handdoeken en kussentjes. Voor de overkapping ligt een vuurplaats met daarop een rooster voor de bbq en verder op het terrein nog twee (kamp)vuurplaatsen.
Meteen als we de camper gesteld hebben beginnen we hout te sprokkelen en proberen we de vlam erin te krijgen. Dat valt in het begin nog niet mee, maar met wat creativiteit lukt het toch. En als we eenmaal een goede vlam hebben lukt het vrij goed om dat zo te houden. Ik sprokkel nog meer hout en Marian houdt het vuur brandend, we braden enkele worstjes die we nog hebben liggen.
Later op de middag arriveren nog twee andere Nederlandse stellen, waardoor het toch weer die Nederlanders zijn die dit soort plekjes vinden. We schrijven een leuke bijdrage in het gastenboek en rijden verder naar Falun.
24 juni
Elk land heeft zijn eigen feestdagen. Zo vieren wij in NL op 5 mei de bevrijding van de Duitsers, de Belgen in november nog altijd de bevrijding van de eerste wereldoorlog en is voor de Russen 1 mei de grote dag van de arbeid. In Zweden is 24 mei een feestdag in verband met Midsummer. Scholen zijn gesloten en alle bedrijven dicht. Zelfs de receptie op onze camping was een dag niet bemand! Wij gebruiken de feestdag om naar het dorpje Torsang te gaan, aan de andere kant van het Runmeer. De tocht ernaar toe (22 km) is via gravelpaden langs het meer: erg mooi.