Deel 9: de langste dag.en het Vikinschip
21-06
Vandaag precies 20 jaar terug organiseerden we met de Baars Bikers een tocht voor het goede doel. Onder de naam De langste dag reden we van zonsopkomst tot zonsondergang op de langste dag van het jaar zoveel mogelijk kilometers, uiteindelijk werden het er zo’n 400 en het leverde een bedrag van 7500 euro op dat geschonken werd aan het gehandicaptengroep Het Kleine Verschil.
Op de langste dag van dit jaar bevinden wij ons een heel stuk dichter bij de noordpool dan toen. Als je hier van zonsopkomst tot zonsondergang zou fietsen kom je een heel stuk verder. De afwezigheid van de donkere nacht en de langste dag van het jaar wordt hier in Scandivië op verschillende manieren gevierd. We hopen daar nog het nodige van mee te pikken.
Vandaag verplaatsten we van Lillehammer naar Hamar, maar voordat we het hoofdstuk Lillehammer afsluiten deden we nog twee musea aan: Het Olympisch museum en het openluchtmuseum Maihaugen.
In het Olympisch museum uiteraard alles over Lillehammer 1994, maar ook over de geschiedenis van met name de winterspelen.
In Maihaugen zien we alles over hoe de Noren honderden jaren terug woonden. Er waren diverse acteurs in klederdracht die op een leuke manier uitleg gaven. Ik sprak er een postbode die in een oud postkantoor stond waar hij ooit zelf jarenlang gewerkt had. Hij vertelde dat hij er destijds 4 jaar opleiding voor nodig had, maar dat de bezorger die nu de brieven rond brengt er maar 3 weken scholing voor nodig heeft.
Ook is er een woning waar ooit de huidige Koning en Koningin woonden (Koning Harald en Koningin Sonja, het zijn nu beide tachtigers en nog steeds aan de macht)

In Hamar strijken we neer op een supermooi vrij plekje aan het water. In de beschrijving staat dat er 10 campers kunnen staan, wij zijn ook net de tiende tussen de (vrijwel alleen) Nederlanders.
Na ons komen er nog meer dan 10 campers kijken of er toch nog plek is en in de avond tellen we er 23. Hier blijkt dat de toename van het aantal campers hier en daar al tot parkeerdruk leidt en we vragen ons af hoe lang dat nog doorgaat hier dat je zoveel vrij mag staan??
We pakken de fiets en gaan op zoek naar het Vikingskipet, de ijshal die voor het eerst gebruikt werd bij de Olympische spelen in Lillehammer. Het is een indrukwekkend gebouw en na een verzoek aan een jongeman bij de receptie mag ik even naar binnen om wat foto s te maken. Op de baanrecordlijsten zag ik nog de namen van Jeremy Wotherspoon (500 m) en Shani Davies (1000M) Maar ook Sven Kramer en Irene Schouten.