Kerstmis in Schotland

Netflix kijken en dingen in de serie herkennen

December 2020

Balmoral Castle ligt in een schitterend natuurgebied. Hier werd ook voor een deel de serie The Crown opgenomen
2019

Buiten is het fris en een lichte ochtendnevel trekt vanaf het water omhoog. De schaduw van de heuvels wordt in het vroege ochtendlicht al in het water weerspiegeld en doordat het vrijwel windstil is, wordt het oppervlak nauwelijks verstoord. Ik probeer het water tot ver in de verte te overzien en even denk ik dat er verderop iets aan het oppervlak beweegt. Maar dan hoor ik stemmen, waardoor mijn blik de andere kant op dwaalt. Vier jongeren, twee jongens en twee meisjes, komen mijn kant opgelopen, een van hen heeft een kaart in zijn handen.
“Where are you looking for?” vraag ik. We bevinden ons in Schotland, aan de oever van het meer van Loch Ness. We hebben hier in de camper overnacht en omdat we de enige waren die er de nacht doorbrachten, hebben we vooral genoten van de stilte.
“We’re looking for he stones of Craig na Dun,” zegt de jongen met de kaart.
Verbaasd kijk ik hem aan, die plek zegt mij niets. Terwijl we de afgelopen vijf dagen toch al veel plekken bezocht hebben, hier in de omgeving van Inverness waar we zijn. We hebben daarbij veel en vaak de kaarten bestudeerd, maar Graig na Dun ben ik er zeker niet tegen komen.
“Is it here in the neighbourhoud?” vraag ik.
‘We’re not sure, antwoordt een van de meisjes. Ít’s a place mentioned in Outlander, a Netflix serie.”
Terwijl ze weer verder lopen, neem ik me voor later die dag de routekaart nog eens te bekijken want mijn nieuwgierigheid is wel gewekt. Ik heb vaag ooit van Outlander gehoord, maar dat is dan ook echt alles.

2020
Ik heb deze zomer een netflix-abonnement afgesloten en na wat zoeken en kijken kom ik er de serie Outlander tegen. Het zegt me op dat nog niets, maar ergens gaat er wel een klein lichtje branden. Ik besluit om de eerste aflevering te kijken en vrijwel meteen wordt ik meegenomen naar de stenen van Craigh na Dun. De ochtend dat we ontwaakten aan het Loch Ness komt me weer helder voor de geest, de zoektocht van de jongeren wordt ineens ook mijn zoektocht.
Als ik de plek bij google intik komt er niet meteen een match in maps. Wel krijg ik een omschrijving te zien dat het een mythische plek is in de serie Outlander en dat niet duidelijk is of die plek wel echt bestaat. Als de plek ergens zou liggen, zou het tussen Inverness en  Drumnadrogit  liggen.
Nu is mijn interesse helemaal gewekt. Dit is net de plek die we op onze reis per fiets verkend hebben en waar we veel gewandeld hebben. In Drumnadrogit is een museum waar je alles hoort en ziet over het monster van Loch Ness.
De verbinding tussen de serie en mijn eigen ervaring met de Schotse hooglanden wordt nog intenser als ik meer afleveringen uit de serie bekijk. Ik zoek naar meer informatie en ontdek dat de serie geschreven is door Diana Gabaldon en het speelt zich beurtelings af in 1945 en 1745. Ik lees dat er acht boeken over verschenen zijn, waarvan nu al aan de vijfde serie gewerkt wordt.
Als tegen de kerst de avonden langer worden en ik me meer en meer onderdompel in de serie, komen mijn ervaring uit de reis door Schotland weer terug. We verdiepten ons in de historie van het land en daarbij vooral de vrijheidsstrijd van de Schotten. We bekeken uitgebreid het Culloden Battlefield, waar de Schotten in een beslissende slag verslagen werden. Net deze slag op dit slagveld blijkt ook in het epos een belangrijke rol te vervullen.
Hoe meer ik over deze Netflix serie zie en over het onderwerp te weten kom, hoe interessanter ik het onderwerp vind. Ik merk dat het een bijzondere combinatie is om zo’n historisch drama op tv te zien, op locaties die je zelf gezien hebt en een historisch epos dat tijdens de Schotlandreis al tot leven was gekomen.
Tegelijk met het verder kijken van de serie bekijk ik nog eens de foto s van de reis die we maakten. We zagen de onmetelijke Schotse hooglanden, zoals rond Balmoral Castle, we stonden aan het einde van de wereld bij John O’ Groat’s in het uiterste noorden en zagen ook de natte nevel van de berg afrollen toen we de Ben Nevis beklommen.
Schotland blijkt meer te zijn dan Schotse rokken, pipende pipers en boomstam gooiende krachtpatsers. De Schotten blijken een warm volkje dat met een ruw uitgesproken dialect charmeert.
Ik neem me voor als de feestdagen achter de rug zijn en alle virussen het weer toelaten, me nog eens te verdiepen in het Schotse land en het Schotse leven.
Onlangs werd aangekondigd  dat er gewerkt wordt aan de zesde serie van Outlander en dat is voor mij voldoende om de benen nog eens te strekken en nog meer afleveringen te gaan kijken.
Laat de donkere winteravonden maar komen, deze winter kan mij niet lang genoeg duren!