Deel 8: De springschans in Lillehammer ligt er gewoon nog
19-6
Na een nacht op een super mooie (en vrij) plekje in het winkelcentrum van Dombas wordt ik nog verwend met enkele mooie vaderdag cadeaus: altijd leuk.
Daarna rijden we verder in de richting van Lillehammer. 10 km voor het stadje zien we aan de overkant van de rivier een mooie camping, maar daarover later meer.
In eerste instantie rijden we naar het Olympiapark, waar we bij een P-automaat parkeren (die we niet aan de praat krijgen).
Noorwegen organiseerde in 1994 in de stad Lillehammer de Olympische winterspelen. De Nederlanders haalden er niet veel medailles op, maar die spelen blijven vooral in herinnering door de vete tussen de kunstrijdsters Nancy Kerrigan en Tonya Harding die haar concurrent kort voor de finale met een ijzeren pijp bewerkte.
De Noren zijn echte wintersporters en zij behaalden er wel de nodige medailles, zoals op de 90 meter springschans waar Esper Bredesen goud won. Maar op de hoogste schans van 120 meter, daar was de Duitser Jens Weisflog de beste en dat deed in Noorwegen wel een beetje zeer.
Lillehammer is overigens ook nog bekend van de mooie netflixserie Lillehammer waar Steven van Zand de hoofdrol speelt (als je die niet hebt gezien: die moet je echt kijken)

Vanaf een afstand zien wij de imposante springschans al liggen, de 90 en de 120 meter schans naast elkaar. Er is veel activiteit op en rond de baan en er is net een juniorenploeg aan het trainen. We zien diverse sprongen en proberen die uiteraard op foto vast te leggen.
Maar we zien hier nog meer sportiviteit: diverse Noorse sporters zijn aan het trainen door hardlopend de 936 treden van de trappen langs de springschans op en af te lopen. De Noren zijn supergoed in de winterse duursporten en bij de laatst Olympische spelen (Bejing) wonnen ze nog met afstand het landenklassement. Maar trappen lopen? Dat kan een doorgewinterde bootcamper natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan, dus de sportoutfit aan en rennen maar (pufpuf).
Vanuit de skischans zien we nog de andere gebouwen van de spelen, zoals het Olympisch dorp, dat nu gebruikt worden als woonruimte en daarna komen we bij een aantal andere sportfaciliteiten. Hier is net een atletiekwedstrijd aan de gang, het blijkt een opwarmer te zijn voor het Noors Kampioenschap  dat volgende week plaats vindt. We kijken er even of er nog talent zit om Jabob Ingebrigsen op te volgen (de met afstand beste atleet die Noorwegen op dit moment heeft). Daarna rijden we 10  km terug naar de mooie camping aan de rivier die we eerder op de heenrit zagen.


Van de NL buren daar vernemen we dat er vanavond een Moos-safari vertrekt (elandenjacht). Dat kan natuurlijk niet zonder dat wij erbij zijn?