Annie Vosters is mevrouw terrastheater Reusel

Terrassen vol, vertier verzekerd

op de foto Annie tweede van links

ED juni 2014

 Reusel – Zoek acht of negen terrassen en net zoveel theatergezelschappen. Laat de spelers elk half uur wisselen om telkens op een volgend terras hun stukje op te voeren en het terrastheater is geboren.

Toen Annie Vosters (67) vijftien jaar terug naar Turnhout ging, zag ze de Zuiderburen genieten van de tragikomedie van het terrastheater. Het was enkele jaren nadat ze met enkele vrienden en eigen toneelgroep op had gericht. “Begin jaren negentig zaten we vaak met een groepje bij café Het Centrum,”  blikt Annie terug naar de begin periode. “Er werd gezongen en er werden sketches gedaan. Tot iemand voorstelde om zelf een toneelgezelschap op te richten. Het was de basis voor toneelgroep Cité.”De jonge toneelgroep legde zich toe op vooral Belgische stukken die in klein gezelschap werden gebracht. “Het ging ons om het ongedwongene, de intieme sfeer. Met stukken als ‘Nonkel Gaston’, de Ronde van Vlaanderen’ en ‘Oud papier’ wisten we de bezoekers te boeien.”

Na het bezoek aan het terrastheater in Turnhout, kriebelde het bij de leden van Cité. Ze besloten het in Reusel zelf te gaan proberen. “In de beginjaren twijfelden de kasteleins nog, maar al na één jaar waren ze super enthousiast. Een van de caféhouders speelt zelf ook al jarenlang mee,” zegt Annie.

Zelf is ze naast voorzitter van de organiserende toneelgroep ook regelmatig  speler in de groep van Cité. Zoals het afgelopen jaar, maar niet dit jaar. “We hebben dit keer veel aanmeldingen van andere gezelschappen, daarom leggen we ons vanuit Cité toe op de organisatie en niet op het spelen.

De formule van het Reuselse terrastheater is al veertien jaar nagenoeg hetzelfde. Om 13.30 uur zijn de eerste optredens, dit keer op negen terrassen in het Reuselse centrum. Elk half uur wisselen de gezelschappen, waardoor het publiek kan blijven zitten. Om 19.00 uur is de prijsuitreiking bij het terras van De Valk.

Deelnemende locaties zijn: De Ark, Markt 66, Torentje, De kei, de Valk, Centrum, La Gare, El Sombrero en d’n Aachterum. De gezelschappen komen voor het grootste deel van over de grens. Van Nederlandse zijde: Nieuw Reusels Toneel, duo Smolders Vosters, Tongerlo-toneel Roosendaal, Fam van Herk Reusel. Van Belgische zijde: Tilia Zoersel, Pogen Turnhout, Rudy Heins Antwerpen, K.D.S. Mol-Donk en Frappant Antwerpen.
Na de optredens zal Muziekgroep Anderszum op het Citè terras bij De Valk het publiek nog vermaken met mooie muziek.

foto: het publiek bij het terrastheater